Malingguide: Få styr på den indendørs maling

Hvor vind, vejr og materialer stiller tårnhøje krav til din udendørs maling, forholder det sig heldigvis noget mere fredeligt inden døre. Her er ikke så meget fikumdik, og du tænker måske, at det sådan set bare kan klares ved at hive den første og bedste maling ned fra hylderne og gå i gang. Så nemt er det naturligvis ikke, og du slipper ikke for at gøre dig lidt overvejelser om din maling, inden du går i gang.

Hvilke typer maling findes der?

Når vi er inden for hjemmets fire vægge, er det oftest akrylmaling, alkydmaling, linoliemaling og måske lidt silikatmaling til kælderen, du får brug for at tage stilling til. Det er maling til mure og lofter og maling til træværk, du nok er på udkig efter.

I bund og grund er maling en blanding af farve, bindemiddel og opløsningsmiddel. Opløsningsmidlet holder malingen flydende, og malingens hærdning handler i om, at opløsningsmidlet fordamper.

Det er i bindemidlerne og i opløsningsmidlet, malingens egenskaber skal findes.

Akrylmaling er den mest udbredte malingtype i dag. I akrylmaling er bindemidlet plast, som også kaldes akryl, og opløsningsmidlet er godt, gammeldags vand. Malingen er fleksibel i det, når den hærder. Den er nem at have med at gøre, og du kan arbejde med den uden at frygte for malerhjerne eller andre ubehageligheder. Der findes også akrylmaling som diffusionsåben maling.

Malerhjerne, eller malersyndrom, var tidligere et stort problem for blandt andre malere og autolakerere, der stod dagen lang og indåndede organiske opløsningsmidler - med frygtelige konsekvenser som følge. Blandt andet derfor arbejder malere i dag næsten aldrig med alkydmaling, da det i længden bliver for hårdt for krop og sind.

alkydmaling er bindemidlet så alkyd. Det er en betegnelse, der dækker over en form for polyester, der er opløst i olie eller terpentin. Alkydmaling hærder op og giver en meget hård overflade, der med tiden kan blive så sprød, at den sprækker. Du kan sagtens som privatperson bruge alkydmaling uden problemer og sundhedsrisiko, men det kræver, at du er flittig med udluftningen og eventuelt bruger åndeværn.

Linoliemaling er et levn fra tidligere tider, hvor linolien var et mirakelmiddel, der blev brugt i hele huset. Linolie er hørfrøolie, og linoliemaling består sådan set bare af olie og pigment. Der er ikke anvendt opløsningsmidler i denne malingtype, og den naturlige maling går da også som varmt brød.

Silikatmaling er en lidt løjerlig størrelse, hvor bindemidlet er det såkaldte kalivandglas. Kemien er kompleks, og det er da også slutresultatet, der er værd at kigge nærmere på. Det er nemlig, at du får en meget diffusionsåben overflade, der tillader vand og fugt at vandre ud af muren.

Diffusionsåben maling er også kaldt åndbar maling, og det er en type maling, man ofte bruger, når kælderen skal males. Diffusionsåben maling er ofte med det, man kalder lav glans. Det skyldes, at maling med lav glans ofte er åndbar, og det er går jo meget godt i spænd med selv hensigten med diffusionsåben maling. I kælderen, hvor det er koldt, og fugten rigtig kan sætte sig, er det vigtigt, at væggen kan ånde. Og det kan den, hvis du maler den med diffusionsåben maling.

Billede af væg, der bliver malet blåBillede af væg, der bliver malet blå

Endelig kan der være malinger med specielle formål som radiatormaling og lignende.

Et barn på vej er ofte en anledning til, at folk finder malergrejet frem. Det bør dog ske ret tidligt i graviditeten, så værelset er godt afdampet, når barnet kommer til verden. Malerdampe kan nemlig godt være allergifremkaldende i afgasningsfasen, selvom malingen er både godkendt og vandbaseret.

Relevante produkter

Hvilken type maling skal jeg bruge hvor?

Akrylmaling er kort og godt et fornuftigt valg til vægge og lofter i murværk og gips. Den er nem at arbejde med, og malingen fås i alle mulige afskygninger. Du kan også anvende akrylmaling på træværk og endda betongulve.

Det kan dog godt betale sig at skæve til lidt lokalet og brugen, inden du vælger maling, så du får en slidstyrke, der matcher behovet.

Alkydmaling bliver mest brugt til træværk, hvor dens hærdende egenskaber og hårde overflade ofte er en fordel. Alkydmaling kan kun anvendes på blankt træ eller dér, hvor der tidligere er malet med alkyd. Du risikerer nemlig at skulle tumle med bobler og kemiske reaktioner, hvis du bruger den oven på akrylmaling.

Linoliemaling kan i princippet bruges alle steder, men det er som oftest på træværk, og i gamle huse, at du bruger den gammeldags maling. Du skal indstille dig på, at malingen er meget anderledes at arbejde med, ligesom du kan komme ud for endda meget lange hærde- og tørretider.

Silikatmaling bruges på mineralsk underlag, og det vil sige puds og murværk. Du bruger denne malingtype, når der brug for, at murværket skal kunne afgive ophobet fugt, og det vil oftest sige i kælderen eller lignende.

Diffusionsåben maling er som sagt god til kældre men også andre steder, hvor der er fugtigt. Det vil sige, at du bør bruge diffusionsåben maling på badeværelset, hvis du skal male din sokkel eller som nævnt i kælderen. Malingen beskytter væggen mod fugten, idet den ikke kan trænge ind i murværket. Samtidig tillader diffusionsåben maling, at væggen kan komme af med fugten. Det er ligesom med åndbart træningstøj: Du kommer af med damp og sved, men regnen kommer ikke ind. Princippet er det samme med diffusionsåben maling. 

Men i fire ud af fem tilfælde vil du sandsynligvis gå fra byggemarkedet med et par spande akrylmaling.

Billede af vægge, der males rødeBillede af vægge, der males røde

Hvor meget maling skal jeg købe, og hvor mange gange skal jeg male?

Hvis du gerne vil vide, hvor meget maling du skal købe, skal du først og fremmest vide, hvor stort et areal, du skal male. Hertil også hvor mange gange, du skal male din væg. Ofte er det angivet på produktet, hvad rækkevidden er. Det vil sige hvor meget maling du skal bruge for at dække x antal kvadratmeter. 

Som udgangspunkt skal du altid male i to lag. Medmindre malingen er meget tynd, eller der er en anden årsag. Så tag udgangspunkt i, at du skal male hele arealet to gange for at få et fuldkomment resultat. Derfor skal du altså gange dine mål med to, da du skal male to gange. 

Det er svært at give et endegyldigt svar på, hvor meget maling du skal købe. Det kan du kun svare på ved at gange bredden og længden af den overflade, du skal male.

Lad os sige, at du skal male en væg på 3 meters bredde og 2 meters højde. Altså 6 kvadratmeter. Se så på din malerbøtte hvor mange kvadratmeter en liter maling dækker. Lad os sige, at din maling dækker 5 kvadratmeter per liter maling. Det er lavt sat, i øvrigt. 

Du skal male overfladen to gange, altså: 6x2 = 12 kvadratmeter. Så dividerer du 12 med 5 (som er rækkevidden på malingen), og ender med 2,4. Altså cirka 2,5 liter maling til at dække 6 kvadratmeter væg to gange.

Hvilken betydning har mathed og glans?

Mathed og glans betyder ikke kun for udseendet, for det har også betydning for, hvad dine vægge kan tåle. Derfor er der som oftest også gang i flere malinger med forskellige glansgrader, når hele huset får en omgang med rulle og pensel. Malingens glansgrad fortæller, hvor blank malingens overflade er, og skalaen går fra 0-100.

0-5 hedder helmat og er typisk glansgrader, du bruger på lofter, der ikke er så udsatte.

6-10 hedder mat og er de hyppigst anvende i opholdsrum. Gå gerne op i glansgrad, hvis der er børn og fulde folk i husstanden.

11-29 hedder halvmat, og der er oftest i køkkenet, du finder denne glansgrad.

30-59 er halvblank, og det er oftest træværket, der får denne glansgrad. Vådrumsmaling ligger typisk med en glansgrad på 25-50, da det giver en meget afvisende overflade.

60-100 er helblank, og her er vi ude i de lak-agtige overflader.

En mat væg skjuler fejl og dæmper genskin, men den er ret sart, når det kommer til snavs, stød og fedtede fingre. En væg malet med højere glansgrad kan nemmere vaskes ned og tørres af, men du vil opleve genskin og tydeligere fejl i væggenes struktur, hvis der da er den slags.

Diffusionsåben maling: Vådrum og vådrumsmaling

Endelig har vi vådrummene og den dertilhørende vådrumsmaling, for det er nemlig en uhyggeligt god idé at matche vådrummene med en maling, der kan tåle løjerne. Hertil skal du bruge diffusionsåben maling. Der er egentlig bare tale om en akrylmaling med høj glansgrad og skimmelhæmmende egenskaber. 

Det betyder, at vandet let kan løbe af væggene, og at sporer af mug og skimmel ikke kan få fat. Det er dog ikke nok at bruge vådrumsmaling i brusekabinen, for der skal fliser, vinyl eller lignende til, når der er direkte vandpåvirkning. 

Du kan med fordel overveje at bruge vådrumsmalingen i køkkenet, der også ofte henligger i røg og damp.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto