Bliv klogere på blandingsforhold for beton


Beton kan virke som en kedelig, grå masse, som du egentlig helst ville være foruden, men livet ville være forbløffende mere fattigt uden vidundermaterialet beton. Du er nemlig sjældent mere end et par meter fra den nærmeste beton, og verden ville være et helt anderledes sted, hvis ikke vi kunne bygge med det grå mirakelmiddel.

Betonbyggerier og -konstruktioner er der nemlig mange af, og der kommer hele tiden flere til. Beton er et meget taknemmeligt materiale at bygge med. Det holder i en evighed, det koster ikke særlig meget, og så kan stort set alle arbejde med det.

Læs med herunder, hvis du vil blive klogere på beton, de forskellige typer af beton, og hvordan du selv blander din egen beton.

Hvad er beton?


I årtusinder, og vi taler mange af dem, har beton gjort byggedrømme muligt. Pyramiderne, Romerriget og de store oldtidsminder skylder alle en stor tak til den grålige masse, og i de senere århundreder er materialet efterhånden blevet en livsnerve i den civiliserede verden. Broer, skyskrabere, dæmninger, huse og havne er alle fulde af beton, og det forstår man også godt, for materialet er stærkt, nemt at have med at gøre og ikke mindst billigt.

Opskriften på beton er da også uhyre simpel, og det er heller ikke ingredienser, man bliver ruineret af, som du skal bruge til det grå guld. Det består nemlig af cement, sand, vand og sten. Selvom det lyder simpelt, er der alligevel ingeniører, der bruger hele deres voksenliv på at finde den bedste blanding af de fire ingredienser til forskellige formål. Det er nemlig meget vigtigt, hvordan du får blandet din beton. 

Beton har en enorm trykstyrke, mens det ser værre ud, når vi kommer til træk og vrid. Med en stålarmering kan du gøre din stenmasse stærk nok til at kunne klare træk og vrid såvel som tryk. Derudover er der en særlig og relativt ny type beton, der gør sig godt til formål med vrid i. Altså når der er behov for en fleksibel løsning. Fiberbeton er navnet. Her er det almindelig beton med eksempelvis glasfibre i, som hjælper betonen med at være stærkere og mere fleksibel.

Netop den store styrke i beton gør også, at det er svært at bore i uden det rette udstyr. Med med en borehammer og betonbor kan du dog sagtens.

Derudover findes der andre typer beton, der har nogle særlige fordele, når du arbejder med dem. Tørbeton er smart, da du kan hælde det tørre betonpulver ned i et hul og derefter tilsætte vand. Så størkner betonen, efter du har rørt den, rundt om eksempelvis flagstangen, og så slipper du for at svine rørespand og andet til. 

Gasbeton - eller multiplader, som pladerne af gasbeton hedder - er et relativt let materiale, der er nemt at bygge med. Det har mange af betonens fordele, det er bare ikke så tungt.

Beton er også i stigende grad kommet mere og mere ind i danske hjem. Et beton-look er råt og nærmest urbant. Det giver en god kontrast til bløde møbler og farver fra blomster og billeder. Eksempelvis ser man, at folk støber sine egne betongulve eller dækker bordplader og vægge i microcement. 

Relaterede produkter

Hvad er blandingsforholdene til forskellige opgaver?


Blandingsforholdet er som tidligere nævnt alfa og omega, når du skal støbe i beton. Især mængden af vand har stor betydning for det færdige produkts styrke, og jo mindre vand, du bruger i blandingen, desto stærkere resultat får du. Den våde beton, du ser komme fra betonkanoner bag på store lastbiler, er faktisk ikke fuld af vand, som du måske ville tro. Det er andre tilsætninger, der gør betonen så flydende.

Det ideelle blandingsforhold mellem vand og cement er to dele vand til fem dele cement.

Fyld-produkterne i betonen, altså sand, grus og sten, kaldes også støbemix, og det kan du både købe færdigt eller lave selv.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto