Sådan skaber du en hyggelig og flot oase med planter i haven


Som haveejer findes der næsten ikke noget bedre end en velholdt og smuk have – og især hvis den ser flot ud året rundt. Din have skifter dog hele tiden udseende alt afhængigt af vejret og årstiden, og det er måske det smukke ved haven. Som med mange andre ting følger den også naturens gang, og derfor kan selv de mindste ændringer i vejrforholdene ændre din haves udtryk.

Uanset om du er førstegangshaveejer eller har haft have i lang tid, vil du i vores guide få tips og tricks til havens mange forskellige planter. Vi gennemgår blandt andet, hvilke typer haveplanter og træer der findes, hvordan du planter ud, og til sidst kommer vi med et bud på, hvordan du anlægger en nem have.

 

3 haveplanter, du bør kende


Der findes et væld af forskellige haveplanter, og nogle kan bedre stå ude hele året og er dermed mere robuste som tobaksplanten, hvorimod andre er mere sarte, eksempelvis vinplanten, og kun tiltænkt de milde måneder uden frost; medmindre de opbevares i et lunt drivhus. Uanset om du har grønne fingre eller ej, er det en god idé at lære mere om de haveplanter, du overvejer at købe – eller for den sags skyld lære mere om de haveplanter, du måske allerede har derhjemme.

Stenbedsplanter er haveplanternes Obelix


Det kan være, at du simpelthen bare ikke kan vente med at få jord under neglene og gerne vil ud i haven og plante, vedligeholde og meget mere, når den tidlige forårssol rammer haven. Dog er det ikke altid optimalt at påbegynde beplantningen i krukker og potter eller bede, eftersom det danske forår stadig har det med at ramme temperaturer under frysepunktet i begyndelsen af sæsonen.

Chancen for at få succes med at forny de vintertrætte haveplanter reduceres altså, men heldigvis er der gode råd at hente for haveentusiasten, hvor det nærmest kribler i fingrene for at komme ud i haven!

Der findes nemlig en række hårdføre haveplanter, der hører under kategorien stenbedsplanter, som er vant til forskellige vejrforhold.

Stenbedsplanter er haveplanternes Obelix, eftersom de er meget hårdføre og robuste. De kan holde til lidt af hvert, og de har levet hele deres liv under åbne himmelstrøg. Derfor skal der meget mere end frostvejr til at slå dem ud, og af den grund kan du også roligt plante dem ud allerede fra marts måned, når frosten langsomt forsvinder, og jorden er til at arbejde med.

Under kategorien stenbedsplanter hører blandt andet stenbræk, bidende stenurt, blåpude, lyngfloks og engelsk græs til som nogle af de mest hårdføre haveplanter. På trods af deres hårde indre er det dog nogle pæne haveplanter, som vil stå smukt i mange haver. De findes primært i bløde nuancer som rosa, lilla, rød og gul, og med stenbedsplanter er du altså garanteret farverige haveplanter, der spreder liv og glæde i haven året rundt.

Relaterede produkter

Minimer ukrudt med en bunddækkende plante


Bunddækkeplanter er indimellem oversete planter, som dog rummer et stort potentiale. De har nemlig til formål at holde ukrudt væk og dermed minimere din arbejdsbyrde, og det arbejde gør de godt. Der findes mange forskellige bunddækkeplanter, men fælles for dem alle sammen er, at de vokser meget lavt og tæt. Derfor er de perfekte at have mellem stauder som alpeviolen og buske, hvor du gerne vil undgå, at der trænger sollys ned til jordbunden. Sollys er nemlig noget, ukrudt lever og ånder for.

Bunddækkeplanter forhindrer dog ikke kun ukrudt i at gro – de holder også på fugten i jorden, og de kan derfor bruges som et effektivt middel mod erosion. En anden fordel ved bunddækkeplanter er, at de kan være med til at fremme insektlivet i din have. I disse tider er det noget, alle haveejere bør have mere fokus på, eftersom insektlivet hjælper på bestøvning og dyreliv.

Er du stadig i tvivl om, hvor du kan plante bunddækkeplanter? En god tommelfingerregel er at plante bunddækkeplanter de steder, hvor du ikke har lyst til, at ukrudtet gror. Det gælder både i bede, men også andre steder i haven med bare pletter.

Til trods for at bunddækkeplanter i udgangspunktet plantes blandt stauder og buske og bruges til at mindske væksten af ukrudt, er der stadig tale om pæne haveplanter. De findes i et væld af udgaver, og du finder både farverige udgaver med bær eller blomster som tyttebær og storkenæb samt de mere neutrale udgaver som melbærris og revling.

Stedsegrønne planter er både dekorative og nemme at holde


Hvis du gerne vil have en have, der ikke står helt bar og nøgen i vintermånederne, bør du kigge nærmere på stedsegrønne planter og træer. De mister nemlig ikke bladene om vinteren, og du får altså en pæn have med smukke, grønne blade hele året.

Nu tænker du måske, om bladene ikke udskiftes, og det gør de, men der er tale om en proces, der kan tage adskillige år. Stedsegrønne planter og træer skifter blade løbende i stedet for på én gang og i løbet af få uger.

Vil du altså både have en have, der er pæn at kigge på året rundt, og hvor du ikke skal rive blade sammen hvert efterår eller beskære, er stedsegrønne planter og træer noget for dig. Din have vil fremstå frodig hele året rundt, og i de mørke vintermåneder kan stedsegrønne planter og træer skabe liv og glæde i haven.

Stedsegrønne haveplanter og træer bruges især til dekorative formål i haven, da de skaber flow og former haven pænt. Du kan eksempelvis anskaffe en eller flere buksbom, der tåler formklipning. Det betyder, at du kan forme dem lige præcis på den måde, du ønsker. Det giver både kant og personlighed. Ligusterhækken er en anden klassisk stedsegrøn plante, som både bruges til at kante bede af med eller inddele haven i flere forskellige områder. Sidst men ikke mindst er stedsegrønne klatreplanter også en favorit, da den spreder sig som grønne kunstværker op ad husmure, hegn og espalier.

Sådan udplanter og passer du dine haveplanter


På nuværende tidspunkt har vi allerede fået en bedre forståelse af, hvilke haveplanter der findes, og hvilke fordele der er ved dem. Derfor vil vi nu bevæge os videre til udplantningen af de skønne planter, der hver især kræver særlig pleje. Så hvis du endnu ikke ved, hvad der er de bedste vilkår for henholdsvis stenbedsplanter, bunddækkeplanter eller stedsegrønne planter, skal du endelig læse videre.

Udplantning af stenbedsplanter


Med stenbedsplanter kan du skabe farverige kombinationer ved at kombinere forskellige arter. Når du skal udplante stenbedsplanter, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at plante dem steder, hvor de får masser af sollys. På den måde vokser stenbedsplanterne nemlig hurtigere. Derudover skal du efter udplantningen også være opmærksom på, at de holder sig fugtige, men derefter kræver de kun minimal pasning.

Det er heller ikke nødvendigt at gøde stenbedsplanter, så længe du blot sørger for at give dem masser af lys og vand. Som med mange andre typer planter, er det en god idé at starte i krukker for senere at udplante dem i bede. På den måde er du garanteret, at de har et stærkt rodnet, som nemt kan tage fat i de nye omgivelser.

Stenbedsplanter vokser hurtigt, og derfor skal du undgå at plante alt for tæt – både i bede og stensætninger. Pladsen bliver nemlig hurtigt trang, og du risikerer, at nogle af stenbedsplanterne går til.

Udplantning af bunddækkeplanter


Før du begynder udplantningen af bunddækkeplanter, bør du overveje lys- og fugtighedsforhold i din have. Bunddækkeplanter dækker over mange forskellige planter, og de har forskellige vækstbetingelser. Derfor skal du plante dem på de steder, hvor de hver især har optimale vækstbetingelser, så du får mest ud af dem. Hvis du gerne vil have en farverig og smuk have, som insektlivet også får gavn af, kan du med fordel plante forskellige bunddækkeplanter inden for samme område.

Når du har både har fundet de ønskede bunddækkeplanter samt fundet deres placering, skal du først og fremmest sørge for at luge grundigt, før du starter udplantningen. Det er en god idé at begynde lugningen nogle uger før, at du vil plante bunddækkeplanterne, så du kommer ukrudtet helt til livs.

Søger du til gengæld en hurtigere løsning, kan du også nøjes med at luge et par gange og derefter lægge en ukrudtsdug ud. På den måde kan du hurtigere plante dine bunddækkeplanter, og du forhindrer, at ukrudtet kommer igen.

Udplantning af stedsegrønne planter


Når du skal i gang med udplantningen af stedsegrønne planter eller træer, skal du sørge for, at jorden er løs. Det gælder både udplantning i krukker, bede og græs. Du skal også sørge for at gennemvande planterne grundigt inden plantning. Derudover er det også vigtigt, du sørger for at ryste krukkerne, så jorden fordeler sig mellem planternes rødder. Det er straks mere besværligt med udplantninger i bede og græs, men forsøg at fordele jorden ligeligt omkring rodnettet, når planten er sat ned.

Fælles for udplantninger i krukker eller direkte i jorden er, at jorden omkring skal gennemvandes og stampes ordentligt på plads. Du skal desuden give dine stedsegrønne planter rigeligt vand i begyndelsen, så deres rodnet kan tage godt fat. Hvis du køber stedsegrønne planter med net om sig, må du ikke fjerne det. Du må dog gerne klippe det op, når planten er sat i hullet. I forlængelse heraf skal potter og plastikposer dog altid fjernes inden.

Når foråret kommer, skal du huske at give dine stedsegrønne planter en god omgang gødning. I løbet af sommeren og efteråret kan du give organisk gødning eller kunstgødning, men det anbefales kun at gøde, når planten er tør. Derfor bør du altid mærke efter, inden du giver planterne gødning. Uanset hvilken type gødning du benytter dig af, er det vigtigt, at den aldrig kommer direkte i plantehullet, da du risikerer at skade rødderne.

Sådan anlægger du en nem have med blomstrende planter


Er du interesseret i en have, der er nem at holde, men som stadig står smukt? Umiddelbart lyder det måske umuligt, da der bag skønne ting ofte er et stort forarbejde. 

Du kan dog sagtens få en nem have, hvis du bare sørger for at indrette den ordentligt, plante nemme planter og acceptere lidt ukrudt. I dette afsnit giver vi dig tre hurtige tips til anlæg af en have, som ser smuk ud og er nem at vedligeholde.

  • Del haven op i mindre områder
    Hvis du er interesseret i en nem have, kan du med fordel dele din have i mindre områder. Det gør det først og fremmest mere overskueligt at luge i et bed ad gangen. Derudover kan du også vælge at anlægge bede med planter og blomster som eksempelvis havefuchsia og stauder, der kræver mere lugning og pleje, tæt på terrassen og lade resten af haven passe sig selv. Det handler om at prioritere de områder af haven, hvor du befinder dig mest og gerne vil have et smukt udsyn.
  • Plant og vedligehold afgrøder og planter i drivhuset

Drivhuset er godt alternativ til mindre bede, da du også i drivhuset nemt kan passe og pleje spændende planter og afgrøder. Ligesom med de mindre bede er det overskueligt at forholde sig til vedligehold af planter i drivhuset, da du kan nemt komme omkring flere forskellige planter på blot få kvadratmeter.

  • Plant flere planter og blomster af samme slags

Ved at plante flere nemme planter eller blomster af samme slags opnår du ikke bare et ensartet udtryk, men du slipper også for at skulle forholde dig til planter og blomster med forskellige krav til pleje – eller at kraftigt voksende planter breder sig og tager livet af langsomt voksende planter. Dog kan bede med samme typer planter eller blomster også risikere at blive lidt kedeligt, og det handler derfor om at finde en balance mellem minimalt vedligehold og æstetik.

  • Fokuser på bede frem for græsplæne

Ofte forbinder vi græsplæner med nem vedligeholdelse, men sådan er det ikke. Hvis du har en mindre have, er det naturligvis nemmere at komme rundt om det, men har du en større have, kan du hurtigt bruge mange timer på vedligeholdelse med plæneklipper og græstrimmer. En græsplæne skal nemlig slås cirka 30 gange årligt (afhængigt af vind og vejr), og derudover skal du også fjerne mos, ukrudt og gøde. Derfor kan du med fordel omlægge stykker af din græsplæne til bede med pæne planter og blomster, der er nemme at pleje, og som gerne må vokse vildt

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto