Sådan vedligeholder og renser du afløb og vandlåse

Fedt fra madlavning, kaffegrums fra stempelkanden og rester fra skærebrætter og skåle finder ofte vej fra håndvasken og ned i afløbet, når vi skylder ting af. Dine køkkenredskaber bliver naturligvis rene, men det medfører typisk tilstoppede afløb og vandlåse, der spreder en uskøn lugt.

Hvis du jævnligt er rundhåndet med, hvad der ryger fra håndvasken og ned i afløbet, er det næsten forventeligt, at vasken stopper til på et tidspunkt. Det er dog ikke kun håndvaske og din vandlås, der risikerer at stoppe til, men også gulvafløb i brusekabinen. Her er er det typisk hår og sæberester, som blokerer afløbet og gør, at du pludselig står og sopper i en vandpyt i brusekabinen.

Uanset om vi taler om et tilstoppet afløb i håndvasken eller gulvafløb i brusekabinen, kan begge dele undgås, hvis du løbende sørger for at rense dem. I denne guide kommer vi med en række gode råd til, hvordan du forebygger tilstoppede afløb, og hvor ofte de bør renses. Derudover kommer vi også ind på, hvilke midler du kan bruge til formålet, og vi giver dig en kort guide til, hvordan du bør rense dine afløb og vandlås. 

Forebyg propper i dine afløb og din vandlås

En effektiv måde at komme tilstoppede afløb på badeværelset og i køkkenet til livs på er ved at forebygge dannelsen af propper. Udover at følge ovenstående råd bør du dog også forebygge dannelse af eventuelle propper ved at hælde omkring 1-2 liter kogende vand i håndvasken og to store spande varmt vand i gulvafløbet en gang om ugen. Det dræber bakterierne og løsner skidt, som har sat sig fast. Dermed undgår du, at fedt, skidt og madrester sætter sig fast, så du til sidst er nødt til at skrue vandlåsen af for at få hul igennem afløbet.

Derudover bør du også tjekke gulvafløbet en gang om måneden og fjerne synligt skidt og rense grundigt på begge sider af ri

sten. Hvis du har et nyere gulvafløb, har du sandsynligvis også en nyere vandlås, som du nemt kan skille ad og tømme for skidt.

Disse midler er effektive til at rense afløb

Lad os først slå fast, at du helst skal undgå brugen af kemiske midler som klorin, kaustisk soda og afløbsrens. Først og fremmest er der det miljømæssige hensyn at tage, i og med at kemiske midler ikke gavner naturen, men derimod nedbryder den. Derudover kan kemiske midler også være stærkt ætsende, og du risikerer, at f.eks. kaustisk soda udvikler tilpas meget varme i afløbet, så kloakrør og afløbsrør tager skade og bliver utætte.

Der er ingen tvivl om, at kaustisk soda og afløbsrens er særdeles effektive midler til at opløse propper, men med brugen af dem følger der også risici.

Klorin, derimod, opløser ikke propper, men er effektivt i forhold til at dræbe bakterier og fjerne eventuel lugt fra afløbet. Hvis du endelig skulle ty til klorin, må du aldrig blande det med andre rengøringsmidler eller eddikesyre, da det i samspil med hinanden kan udvikle giftige dampe. Derudover er klorin skadeligt for miljøet, og det anbefales derfor, at du ikke benytter dig af midlet.

Der findes heldigvis et effektivt husmodertrick, som virkelig kan gøre underværker for dine afløb. Det eneste, du skal bruge, er bagepulver, salt og lidt eddike, hvilket typisk er klassiske ingredienser i køkkenet. Du blander en lille smule eddike og vand sammen og tilsætter efterfølgende lige dele bagepulver og salt. Det hele blandes sammen og hældes derefter i dine afløb eller vandlås i håndvasken eller brusekabinen.

Det er vigtigt, at du vælger en klar eddike, eftersom den brune eddike er fyldt med sukker, der blot skader mere, end den gavner. Ligeledes skal du sørge for at skylle efter med varmt eller kogende vand. Blandingsforholdet kan du 

selv styre, og det bedste råd er at prøve sig lidt frem. Alle afløb er forskellige, og derfor bør du teste, hvad der fungerer bedst for dine.

Et andet effektivt middel til at rense dine afløb og forebygge propper er varmt eller kogende vand i samspil med en rensesplit. Det kogende vand dræber bakterierne, mens rensesplitten løsner skidtet, og fælles for begge metoder er, at de skåner dine afløb. Så længe du sørger for at hælde varmt eller kogende vand i afløbet nogle gange om ugen, kan du komme langt med at forebygge og forhindre propper og tilstoppede afløb.

Relaterede produkter

Du ved, dit afløb eller vandlås skal renses, når…

Et tydeligt tegn på, at dine afløb trænger til at blive renset, er, når du bemærker en dårlig lugt fra håndvaske, toiletter eller gulvafløb. Det er næsten altid en sikker vinder, og du bør derfor gribe ind med varmt eller kogende vand til at begynde med. Det kan godt kræve nogle gennemskylninger og nogle timers ventetid, før lugten forsvinder helt, men derefter burde dine afløb være klar igen.

Oplever du til gengæld, at du står i vand til anklerne i brusebadet, eller at vandet i håndvasken tager tid om at forsvinde, er det sandsynligvis et tegn på, at du har et afløb, som enten har propper eller er ved at blive tilstoppet. Her bør du gribe ind med det samme, eftersom du blot risikerer, at det bliver værre. Hvis du vælger at vende det blinde øje til, står du måske med et helt tilstoppet afløb eller kloak. Du bør også tjekke rensebrønden uden for din ejendom.

Sådan renser du dine afløb og din vandlås i håndvasken

Hvis først du har helt tilstoppede afløb, kommer du umiddelbart ikke langt med varmt eller kogende vand, og det er derfor på tide at bruge andre metoder og værktøjer. Her tænker vi især på svupperen, som langt de fleste kender. Før du kaster dig ud i at pumpe med svupperen, skal du først sørge for at fylde håndvasken halvt op med vand og lukke for overløbsventilen, der forhindrer, at vandet løber over i vasken.

Derefter kan du begynde at pumpe op og ned nogle gange med svupperen for at løsne propper og skidt. Det kan være nødvendigt at skylle efter og gentage denne proces nogle gange, før du ser tydelige resultater.

Svupperen er god til mindre tilstopninger, men hvis du ikke synes, at svupperen hjælper, kan det være nødvendigt at skille vandlåsen under køkkenvasken eller håndvasken ad. Det er ikke et svært projekt, men det tager lidt tid, kræver gummihandsker, håndklæde, balje, skuresvamp og opvaskemiddel, og så kan det godt være en smule ulækkert og ildelugtende.

Før du går i gang, bør du tømme skabet og gøre plads til håndklæde og balje. Det giver bedre arbejdsplads, og derudover risikerer du ikke at få slam ud over det hele, når du åbner vandlåsen. Baljen skal placeres lige neden for vandlåsen, da den skal opsamle vand og skidt fra det tilstoppede afløb. Ved nyere installationer bør rør og vandlås være nemme at skille ad fra hinanden – uden brug af værktøj.

Lige så snart du har skilt vandlås og rør ad, kan du begynde at fjerne vand og skidt. Vi anbefaler, at du i den forbindelse også rengør de løse reservedele i en anden spand eller balje med sæbevand og en skuresvamp samt de andre dele, som ikke er afmonteret. Der kan nemlig sagtens sidde skidt på disse. Når du samler vandlåsen igen, skal du være ekstra omhyggelig og sørge for, at den er helt tæt – ellers risikerer du, at det fosser ud med vand, når du begynder at skylle igennem. Husk også hvilken rækkefølge delene til vandlåsen bliver skilt ad i, så du kan sætte dem rigtigt sammen igen. 

Skulle du stå med et helt umuligt afløb, hvor tilstopningen sidder endnu længere nede i afløbet, kommer du ikke langt med svupperen. Her kan det være nødvendigt at bruge en lang fjeder, også kaldet en rensesplit, som presses ind i røret og drejes langsomt rundt. Ved at bevæge den i cirkulære bevægelser fjerner den propper og andre belægninger, og derefter kan du skylle igennem med varmt eller kogende vand for at fjerne det løse skidt.

Gulvafløbet renses i stedet ved at fjerne risten og tage afløbsskålen op og tømme den for hår og andet skidt. Derefter renser du afløbet med vand og sæbe og bruger i den forbindelse en børste til at skrubbe med. Sørg for at rense så langt nede i afløbet som overhovedet muligt, og benyt gerne brusehovedet til at skylle med.

Normalt sidder vandlåsen i gulvafløbet cirka en halv meter under gulvet. Lige så snart du har renset både vandlås og gulvafløb, rengør du risten, og inden montering hælder du lige et par spande varmt eller kogende vand igennem afløbet for at rense efter.

Hvis intet virker, og du stadig døjer med tilstoppede afløb, bør du kontakte en VVS’er. De har langt mere erfaring med at fjerne propper og rense tilstoppede afløb ved brug af de effektive værktøjer, de har til rådighed.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto